Atenció. Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-vos una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, accepteu l'ús que fem de les cookies. Més informació.
Política de cookies +

Dijous 23 de Novembre de 2017


La carxofa; el dret a la segona oportunitat

“Si alguna hortalissa es pogués assemblar a l’ànima, aquesta seria la carxofa, ja que com nosaltres es protegeix el cor amb capes de fulles que cal separar si volem arribar a l’interior, lloc on s’amaga l’autèntica essència d’aquesta hortalissa. Les capes li permeten que els canvis climàtics i les agressions com el fred i el vent (cosa que aquesta hortalissa suporta molt malament) quedin atenuats.

Recordo un dels primers cursos de la carrera de medicina en què ens deien que per arribar a l’origen de la malaltia calia anar traient capes, a fi que poguéssim curar el pacient d’una manera real i no tan sols simptomàtica. És a dir, calia buscar més enllà de l’aparença.

Evidentment aquest raonament és aplicable a tot i sobretot a les persones. Cal treure a vegades les capes de mal geni, d’orgull, de distanciament, d’apatia per arribar a l’essència de les persones. És la llei de la segona oportunitat.
Doncs bé, la carxofa és una hortalissa que s’assembla a les persones. Poden agradar-te o no, pots tallar-les per la meitat i arribar directament al cor, menjar-te la pell i deixar-ne l’interior, o molt a poc a poc i sense presses, adonar-te de la seva singularitat, respectar l’ordre de col•locació de les capes, i des de les més cremades arribar a les més tendres, aquelles que ja no es treuen perquè estan enganxades al cor i les úniques que aprofitem del tot.

Aquesta hortalissa extraordinària actua bàsicament en tres aspectes:

- És hipolipemiant, és a dir, disminueix els nivells de colesterol a la sang per dos camins: n’incrementa l’eliminació i en disminueix la producció.
- Preveu la formació de càlculs a la vesícula biliar i modifica la secreció d’àcids biliars.
- Finalment, la carxofa és un bon protector hepàtic, ja que fa que l’òrgan més gros que té el cos humà per desintoxicar-nos, el fetge, quedi net de substàncies tòxiques, bacteris, pesticides..., perquè així pugui treballar totalment en la seva funció de laboratori del cos on tot es fa i desfà.

Si em pregunten quin és el meu perfum preferit, no sabria què contestar. Però si em pregunten quina és la meva hortalissa preferida, no dubtaria ni un moment i contestaria: la carxofa, una hortalissa que per les seves propietats sobre el fetge i la seva bellesa interior, mereix l’oportunitat de formar part de la nostra alimentació.”


‘Fruits de la vida’, Pilar Senpau